Oni i dalje Vrbas prelaze čamcem

Iako su prošle godine apelovali na gradsku vlast u Banjaluci da im riješi problem visećeg mosta, mještani zaseoka Kaluđerica u banjalučkoj mjesnoj zajednici Krmine i dalje Vrbas prelaze drvenim čamcem. Poručuju da su razočarani načinom na koji se prema njima ophode predstavnici vlasti, te da nije prihvatljivo da u 21. vijeku tako žive.

Život mještana Kaluđerica izgleda ovako. Zbog nepostojanja mosta preko Vrbasa primorani su da žito prenose čamcem. Viseći most bi, kažu, riješio njihove dugogodišnje probleme. Na koji način se snalaze objasnili su predsjedniku Mladih PDP-a Banjaluka Ivanu Begiću, koji ih je posjetio.

„Oni ovdje dovezu žito, onda ga ručno unose i čamac i čamcem dalje prevoze preko Vrbasa, onda imaju mali traktor kojim voze do svojih kuća“, pojašnjava predsjednik  Mladih PDP-a Ivan Begić. Osim visećeg mosta, čija izgradnja bi im u znatnoj mjeri olakšala obavljanje svakodnevnih poslova, mještani Kaluđerica nemaju ni adekvatnu putnu infrastrukturu.  Nepristupačnim terenom kroz šumu dolaze do kuća, što je nedostojno i neprihvatljivo u 21. vijeku – poručuju mještani, ali i Begić.

„Kad su istovarili sve to ručno, prevezli preko Vrbasa, onda malim traktorom kozjim stazama moraju to žito da prebace do svojih kuća da bi mogli da hrane stoku i da žive“, navodi Begić.

Ogorčeni su odnosom države prema njima. Podsjećaju da je Kaluđerica u proteklom ratu za Republiku Srpsku dala i svoju žrtvu. Kažu, tri borca ovog sela izgubila su živote, dok je nekoliko njih ranjeno.

„Oni cijeli život traže samo jednu stvar, a to je jedan mali viseći most da ne bi svaki dan po kiši, snijegu, ledu, gradu morali da prelaze Vrbas. Dali su i živote za ovu državu, a ova država nije u stanju da obezbijedi jedan most“, kaže Begić.

„Tri su glave pale u ratu. Dva su direktno poginula, a treći je umro od posljedica poslije nekoliko godina“, podsjećaju mještani Kaluđerica.

U kakvim teškim uslovima žive mještani Kaluđerica uvjerila se prošle godine ekipa BN TV. Od oktobra 2019. godine pa do danas njihov problem nije riješen, zbog čega su još jednom uputili apel gradskoj vlasti da ne ignorišu njihove zahtjeve.

(BN TV)

Comments are closed.